ΑΦΙΣΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού (21 Μαρτίου) μαθητές, από τα τμήματα Α1, Β4, Γ3 του 2ου Λυκείου Πειραιά, συμμετείχαν σε μία δράση για τη δημιουργία αφίσας με σκοπό την ευαισθητοποίηση των συμμαθητών τους σε θέματα διακρίσεων. Το σχέδιο δράσης ολοκληρώθηκε σε επτά εβδομαδιαίες συναντήσεις.

Αρχικά, οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με διαφορετικά είδη κειμένων, άρθρα από εφημερίδες, συνεντεύξεις ανθρώπων που έχουν βιώσει τον ρατσισμό, πολυτροπικά κείμενα (comics, αφίσες), καθώς και σχετικά τραγούδια και βίντεο. Στη συνέχεια, με αφορμή το υλικό που μελέτησαν και μέσω ανοιχτής συζήτησης κατέληξαν στα είδη και τα αίτια του ρατσισμού, μπήκαν στη διαδικασία να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα όσων βιώνουν ρατσιστικές επιθέσεις και να προτείνουν λύσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Οι μαθητές μέσα από τον εποικοδομητικό διάλογο και την άριστη συνεργασία κατέληξαν στον σχεδιασμό της αφίσας αποτυπώνοντας την παρούσα κατάσταση αλλά και την επιθυμητή αντιμετώπιση της διαφορετικότητας από την κοινωνία. Συγκεκριμένα, στην αφίσα παρουσιάζονται οι στερεοτυπικές αντιλήψεις, οι οποίες επικρατούν στην κοινωνία, και η άκριτη αποδοχή τους από τη μάζα. Παράλληλα, η παιδεία προτείνεται ως μέσο καταπολέμησης της ρατσιστικής βίας, ενώ η αποδοχή, η κατανόηση, ο σεβασμός και η ενσυναίσθηση προβάλλονται ως απαραίτητα στοιχεία της σύγχρονης κοινωνίας για την υποστήριξη των μειονοτικών ομάδων.

Οι συντονιστές της δράσης

Γεωργοβρεττάκου Σ., ΠΕ 02

Τσαπρούνης Ν., ΠΕ 03